microneedling

De kern van microneedling ligt in het natuurlijke genezingsproces van je huid. Wanneer de kleine naaldjes minuscule gaatjes in de huid creëren, beschouwt je lichaam dit als een wond en begint het onmiddellijk met het reparatieproces.

Wat is microneedling

Microneedling, ook wel collageen inductie therapie genoemd, is een populaire cosmetische behandeling die gebruik maakt van fijne naaldjes om microscopisch kleine gaatjes in de huid te creëren. Dit stimuleert de huid om zichzelf te genezen en nieuw collageen en elastine te produceren, wat resulteert in een gladdere, strakkere en jeugdiger uitziende huid.

Geschiedenis van Microneedling

Microneedling is niet zomaar een moderne uitvinding. De oorsprong van deze techniek gaat terug tot de jaren ’90 toen dermatologen begonnen te experimenteren met fijne naaldjes om huidproblemen te behandelen.

In de vroege jaren ’90 begon de Zuid-Afrikaanse dermatoloog Dr. Des Fernandes te experimenteren met fijne naaldjes om huidproblemen zoals littekens en rimpels aan te pakken. Hij ontdekte dat het maken van microscopisch kleine gaatjes in de huid het lichaam aanzette tot het produceren van nieuw collageen, wat leidde tot een verbeterde huidtextuur en vermindering van littekens.

In de jaren 2000 werden er tal van klinische studies uitgevoerd die de effectiviteit en veiligheid van microneedling bevestigden. Deze studies toonden aan dat microneedling niet alleen de productie van collageen en elastine bevordert, maar ook de absorptie van topische behandelingen verhoogt, wat resulteert in een verbeterde algehele huidgezondheid.

Wat is collageen en elastine?

Collageen bevindt zich in de huid. De bovenste laag van de huid is de opperhuid (epidermis), waar de huidcellen zich bevinden. Daaronder zit de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Hier bevinden zich belangrijke onderdelen van je huid, zoals bloedvaten en haarzakjes. Daar tussen zit veel elastine en collageen. Elastine is een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van de huid. De lederhuid bestaat uit ongeveer 30% collageen. Collageen en elastine samen zorgen voor de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid.

Collageen-inductietherapie (CIT)

“Collageen Inductie Therapie” (CIT) of “Percutane Collageen Inductie” (PCI) is een huidbehandeling waarbij de buitenste lagen van de huid – opperhuid en lederhuid – op een minimaal invasieve manier worden aangeprikt, waardoor het lichaamseigen herstelproces en de vernieuwing van beschadigd huidweefsel worden geactiveerd door de collageenproductie te verhogen. Met de Collageen Inductie Therapie worden de wondgenezingsmechanismen geactiveerd zonder de opperhuid te beschadigen; de aanprikkanalen sluiten zich snel weer.

De focus bij de SkinPen micro-needling behandeling ligt op de tweede huidlaag: de lederhuid. In deze huidlaag bevinden zich de fibroblasten, welke collageen en elastine aanmaken. Collageen zorgt voor volume en stevigheid van de huid, terwijl elastine zorgt voor de veerkracht van de huid. Behandeling van de fibroblast zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen en elastine wordt versneld, waardoor de huid sterker, soepeler en egaler van kleur wordt. De huid zal haar volume terugkrijgen en rimpels zullen verfijnen. Wist je dat de werking van deze twee structuren vanaf je 25e jaarlijks afnemen? Met de komst van de SkinPen is microneedling veiliger, preciezer en doeltreffender dan ooit tevoren!

Veelgestelde vragen over Microneedling

In onze Klinieken worden iedere dag vragen gesteld. Begrijpelijk!

Degene die het vaakst voorbij komen, voegen we toe aan onderstaande lijst.

Microneedling maakt honderden tot duizenden “micro”-huidprikjes per seconde om het natuurlijke wondgenezingsproces van de huid te stimuleren – ontsteking, proliferatie en remodellering – om weefselherstel te stimuleren zonder littekenvorming te veroorzaken. De meeste patiënten kunnen binnen 24 uur hun normale activiteiten hervatten.

Van SkinPen is klinisch bewezen dat het de zichtbaarheid van halsrimpels bestrijdt en acnelittekens vermindert. In feite zou 90% van de proefpersonen in het klinische onderzoek de behandeling aanbevelen aan vrienden en familie. Het is een minimaal invasieve procedure die in de kliniek wordt uitgevoerd met weinig tot geen downtime. Als het eerste door de FDA goedgekeurde microneedling apparaat zet SkinPen de norm voor veiligheid in de industrie.

In tegenstelling tot sommige alternatieven is het klinisch bewezen dat SkinPen effectief is voor vrouwen en mannen met alle Fitzpatrick huidtypes I – VI. In tegenstelling tot lasers of chemische peelings die de huid op lange termijn kunnen beschadigen, kunnen Microneedling behandelingen, mits met de juiste tussenpozen en onder toezicht van een arts, jarenlang worden gebruikt.

Ja, door het ontwerp. De gepatenteerde – en voor eenmalig gebruik – steriele naaldcassette van SkinPen is gebouwd met het oog op veiligheid. SkinPen is ook omgeven door een speciaal ontworpen BioSheath die fungeert als barrière om kruisbesmetting tussen procedures te voorkomen. Mede daarom is de SkinPen van Crown Aesthetics het eerste FDA goedgekeurde microneedlingapparaat ter wereld.

Microneedling mag niet worden gebruikt bij patiënten met

 • actieve huidkanker in het (de) behandelgebied(en);
 • open wonden, zweren of geïrriteerde huid in het (de) behandelgebied(en);
 • een allergie voor roestvrij staal of anesthetica;
 • een hemorragische (bloedings)stoornis of hemostatische (bloedings)stoornis;
 • zwanger zijn of borstvoeding geven;
 • of momenteel geneesmiddelen gebruiken met het ingrediënt isotretinoïne (zoals Accutane).

Bespreek met onze consulenten of deze behandeling voor u geschikt is.

Nogal wat. De goedkeuring van de U.S. Food and Drug Administration betreft niet alleen het SkinPen apparaat maar het hele protocol. Dat omvat de hydrogel die wordt gebruikt om te beschermen tegen schuren en wrijving tijdens de behandeling, evenals de speciaal ontworpen BioSheath om kruisbesmetting tussen verschillende behandelingen te voorkomen.

Voordelen

 • Verbeterde Huidtextuur en -toon

  • Microneedling helpt de huidtextuur te egaliseren en kan verkleuringen verminderen, wat resulteert in een gladdere en stralendere huid.
 • Vermindering van Fijne Lijntjes en Rimpels

  • Door de stimulatie van collageen en elastine, vermindert microneedling fijne lijntjes en rimpels, waardoor de huid er jonger uitziet.
 • Vermindering van Littekens

  • Het is bijzonder effectief in het verminderen van acnelittekens en chirurgische littekens. Het kan zelfs helpen bij het verminderen van striae.
 • Minimale Hersteltijd

  • In tegenstelling tot sommige andere huidbehandelingen, heeft microneedling een relatief korte hersteltijd. De meeste mensen ervaren slechts enkele dagen milde roodheid.
 • Verbeterde Absorptie van Huidverzorgingsproducten

  • Na een microneedling behandeling is je huid beter in staat om topische producten op te nemen, waardoor deze effectiever zijn.
 • Geschikt voor Alle Huidtypes

  • Microneedling is veilig en effectief voor alle huidtypes en -kleuren.

Nadelen van Microneedling

 1. Milde Pijn en Ongemak

  • Hoewel de behandeling over het algemeen goed te verdragen is, kunnen sommige mensen milde pijn of ongemak ervaren tijdens en na de procedure. Een verdovende crème kan helpen om dit te verminderen.
 2. Roodheid en Zwelling

  • Direct na de behandeling kan je huid rood en gezwollen zijn, vergelijkbaar met een lichte zonnebrand. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen, maar kan bij sommige mensen langer aanhouden.
 3. Infectierisico

  • Omdat microneedling kleine gaatjes in de huid maakt, bestaat er een klein risico op infectie als de huid niet goed wordt gereinigd en verzorgd na de behandeling.
 4. Niet Geschikt voor Actieve Huidproblemen

  • Mensen met actieve acne, eczeem of psoriasis moeten voorzichtig zijn, omdat microneedling deze aandoeningen kan verergeren.
 5. Kosten

  • De kosten van microneedling kunnen oplopen, vooral als meerdere sessies nodig zijn voor optimale resultaten.
 6. Resultaten Hebben Tijd Nodig

  • Hoewel sommige verbeteringen direct zichtbaar kunnen zijn, kunnen de volledige resultaten pas na enkele weken of maanden zichtbaar worden, omdat het tijd kost voor nieuw collageen om te vormen.
De toepassingen van SkinPen